Na co je batát?

28. května 2014 v 19:50 | S.L.M.
Ahoj :)
tak jsme se s našima právě vrátili z Lidlu, kde jsme koupili na ozkoušení jeden batát, neboli sladkou bramboru. A jelikož nikdo z nás netuší, co s takovou speciální bramborou udělat, dostala jsem za úkol se po tom trochu zapídit. Tak jsem se pídila :) Píšu sem jenom to, co jsem si zapamatovala z jednoho čtení na Wikipedii, nechce se mi to vypisovat jako referát, protože - řekněme si to otevřeně - mi referáty nejdou a nebaví mě to :D
Každopádně - je to v podstatě brambora, která je díky škrobu a cukru sladká (sice jsem to ještě neochutnala, ale všude píšou, že je to sladký, tak tomu budeme věřit :D). Obsahuje 70% vody, 24% sacharidů a 6% cukru. Jejich listy jsou bohaté na železo, vitamíny A, B, C, E a vlákninu, a proto se v některých zemích používají jako krmivo pro zvířata, sladkou chuť kořenové hlízy tvoří také fruktóza, glukóza a sacharóza (jo, na to jsem se znova podívala :D). Mají o polovinu větší energickou hodnotu než normální brambora, roste to v tropech a subtropech a dá se toho dělat alkohol :)
Ok, to je asi všechno co jsem si zapamatovala. Rozhodně doporučuju, pokud vás to zajímá, si o tom najít něco víc a... MOC MI NEVĚŘTE!!! :D co když jsem si něco zapamatovala špatně? :D no nic, jdu do sprchy :)
Ahoj :3
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hope Hope | Web | 3. června 2014 v 21:08 | Reagovat

Tak o tom jsem v životě neslyšela :D ale zní to zajímavě.

Harry Potter za přečtení rozhodně stojí, ve filmech toho hodně vynechali ;)

2 izuleasasetka izuleasasetka | Web | 6. června 2014 v 14:25 | Reagovat

aha :D tak už mě to začalo zajímat :D no tak si to půjčím v knihovně :)

3 Akky Akky | E-mail | Web | 7. června 2014 v 12:00 | Reagovat

To mi potom musíš říct, jaký to je :DD ale zní to vtipně :D

4 izuleasasetka izuleasasetka | Web | 8. června 2014 v 18:58 | Reagovat

je to hnusný... :DD

5 hogreta hogreta | E-mail | Web | 10. června 2014 v 14:03 | Reagovat

Já mám sladké brambory nejraději, když se připraví obdobně jako hranolky (ale větší - většinou na plátky, takže jsou to spíš "dukátky"). Dokonce bych řekla, že jsou mnohem chutnější, než hranolky. Ale ani jen tak uvařené nejsou špatné, prostě taková svačinka:).

6 Tess Tess | 10. června 2014 v 20:21 | Reagovat

To jsem ještě nejedla :D fakt je to hnusný? :D

7 izuleasasetka izuleasasetka | Web | 11. června 2014 v 22:31 | Reagovat

jak pro koho, někomu to může chutnat, ale mě to přišlo moc rozplizlý a... divný (nechci odradit, jestli se někdo chystá ochutnat :D) my to měli na ty plátky, nevím jestli se to nepovedlo, nebo jestli mi to prostě nechutná :D

8 hogreta hogreta | E-mail | Web | 12. června 2014 v 23:00 | Reagovat

[7]: Tak jestli byly rozplizlý... tak si byly pěkně převařený :-D. Mělo by to být podobné, jako hranolky, jen sladší :).

Konzistenci by to mělo mít podobnou, jako brambory. Ale samozřejmě se to nepřipravuje úplně stejně, jako obyčejné brambory :)

9 izuleasasetka izuleasasetka | Web | 13. června 2014 v 8:07 | Reagovat

[8]: Tak to se pak nedivím, že to nikomu nechutnalo! :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama